De Gentse advocaat-generaal C.B. heeft als lid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) de opgave van het magistratenexamen vooraf bezorgd aan meer kandidaten dan eerder bekend. Dat bleek voor de tuchtrechtbank in Gent. Een West-Vlaamse parketjuriste riskeert ontslag omdat C.B. haar de casus van het examen liet zien, maar de vrouw stelde dat ze alleen algemene tips wou en nooit om meer had gevraagd.
Belga do 09 jan 18:29
De Hoge Raad voor de Justitie meldde op 3 maart vorig jaar dat er aanwijzingen waren dat de man de casus strafrecht van het vergelijkend toelatingsexamen in januari tot de gerechtelijke stage en de inhoud van de verbeterleidraad voorafgaandelijk bezorgde aan één deelnemer. De Gentse advocaat-generaal gaf als lid van de examencommissie de opgave vooraf aan een advocaat-stagiair, die de zoon is van een afdelingsprocureur in Brugge en een rechter in Ieper.
De kandidaat en het jurylid hadden volgens de HRJ de fraude toegegeven in een gesprek met de overige leden van de examencommissie. Ook de afdelingsprocureur van Ieper gaf later toe dat hij van C.B. de casus van het examen kreeg en erover sprak met zijn dochter, die deelnam aan het examen.
De HRJ had het dossier overgemaakt aan de procureur-generaal met de vraag een strafrechtelijk onderzoek en een tuchtprocedure op te starten. Het strafonderzoek verhuisde naar het hof van beroep van Brussel, waar een raadsheer-onderzoeksrechter werd aangesteld. Op tuchtrechtelijk vlak werden de 4 magistraten geschorst en moet de tuchtrechtbank in Gent nog oordelen.
Voor de afdelingsprocureur van Ieper J.L. vroeg het openbaar ministerie eerder zijn ontslag, maar de tuchtrechtbank deed donderdag nog geen uitspraak in die zaak. De tuchtrechtbank behandelde wel de zaak van een West-Vlaamse parketjuriste, die toegaf dat C.B. haar de casus had laten zien en slaagde voor het examen, maar pas naar haar overste stapte nadat de fraude aan het licht kwam.
Afspraak op café
De tuchtrechtbank besliste om de zaak niet achter gesloten deuren te laten doorgaan, nadat het openbaar ministerie had gewezen op het belang van de zaak voor het vertrouwen van de burger in justitie. De parketjuriste nam in 2023 deel aan het examen, maar slaagde toen niet.
Ze kreeg van een familielid de raad om contact op te nemen met advocaat-generaal C.B., die zelf aan het familielid zou laten weten hebben dat hij bereid was te helpen. De vrouw sprak begin januari af met C.B. in Gent, niet op zijn kantoor, maar op café. C.B. liet haar volgens het onderzoek toen op papier de casus zien die op het examen gevraagd zou worden, en zei dat hij bereid was om wijzigingen door te geven.
De parketjuriste haalde 14,89 op 20 en slaagde voor het examen. "Pas nadat de fraudezaak, in de pers was gekomen, heeft u melding gedaan. U had eerder naar de korpschef moeten gaan", stelde het openbaar ministerie. "U hebt gegokt en verloren. U hebt de wens uitgesproken om magistraat te worden, maar ik denk niet dat we dat moeten toelaten. Ik adviseer het ontslag."
Gehoopt op mildheid
De vrouw hoopt op mildheid, pleitte haar advocate Julie Vandenbogaerde. "De fraudezaak was een bom die ontplofte en tot op vandaag blijven we geschokt. Het was ondenkbaar dat een lid van de Hoge Raad zoiets zou doen, een vriendelijke zachte persoon die de reputatie had van een integere magistraat. Mijn cliënte kon zich niet inbeelden dat meneer B. een misdrijf zou plegen."
"Hij zei dat het de draft van het examen was, maar ze heeft dat in haar hoofd weggeduwd en heeft gefocust op verder studeren", gaat Vandenbogaerde voort. "Het echte besef kwam er pas op het moment van het examen. Ze heeft niet gedurfd om naar haar overste te gaan, omdat ze dacht dat hij (C.B.) het ging ontkennen. Bij zijn eerste confrontatie heeft hij het ook ontkend en daarna gezegd dat de vraag om hulp op haar initiatief kwam, maar dat is ook ondenkbaar."
"Ik vraag u om haar toekomst niet te ontnemen en dat ze haar werk niet verliest. De droom om magistraat te worden zal ze misschien moeten opbergen, maar ik vraag u haar niet te slachtofferen om het vertrouwen in justitie te herwinnen."
Rechtsverachting niet rechtsbetrachting
Mijn levensloop >>
Ontmoet Gabriëlla in haar atelier >>
Wat ik maak, schrijf, lees, hoor, zie en bezoek als expressieve, spontane, systematische kunstenaar>>
Videos over mijn werk>>
ONRECHT AANGEDAAN!
Een verzameling van artikelen, zelfgeschreven, uit de pers en uit websites, die direct of indirect schrijven over onrecht aangedaan door KBC Grootbank en bepaalde gerechtsmandatarissen in Vlaanderen. Veel artikelen beschrijven de manier hoe dezen hard werkende personen kapot maken puur voor hun eigen gewin. In het bijzonder in onze zaak. Ondernemingsrechtbanken zijn zakenmodellen, die het welzijn van de maatschappij en zijn burgers niet belangrijk vinden.
Blog over Onrecht aangedaan!>>
Blog over Corruptie binnen de Belgische Justitie>>
Reacties
Een reactie posten