De Tijd : Mandaat omstreden rechter opnieuw met een jaar verlengd

Mandaat omstreden rechter opnieuw met een jaar verlengd

 Bert Broens De Tijd 12 September 2024 


Guido De Croock (links) op een oudere foto. ©BELGA

 

Het mandaat van de omstreden Dendermondse magistraat Guido De Croock is opnieuw met een jaar verlengd.

 

Guido De Croock, die binnenkort 73 jaar wordt, mag een jaar langer plaatsvervangend magistraat zijn bij de Gentse ondernemingsrechtbank. Dat staat in een beschikking van de voorzitter van die rechtbank die pas werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zijn nieuwe termijn gaat in op 20 september 2024 en loopt een jaar, 'tot hij de leeftijd van 74 jaar heeft bereikt', aldus de tekst van de beschikking.

 

Het besluit van voorzitter Ann De Braekeleer van de rechtbank is opvallend. De Croock is al sinds 1974 aan de slag, eerst als advocaat en daarna als rechter. Volgens het Gerechtelijk Wetboek gaan magistraten van de rechterlijke orde in principe aan het einde van de maand van hun 67ste verjaardag met pensioen (behalve in het Hof van Cassatie).


 

Op hun eigen verzoek kunnen ze hun ambt wel tot hun 70ste blijven uitoefenen als plaatsvervangend magistraat. Zelfs daarna kunnen ze plaatsvervanger blijven voor een periode van een jaar die viermaal verlengbaar is als de overheid die hen heeft aangewezen, dat nuttig acht voor 'de behoeften van de dienst'.

 

Gebrek aan magistraten

 

Daar staat tegenover dat de Gentse ondernemingsrechtbank al meerdere jaren kampt met een groot personeelsgebrek, onder meer door de promotie van heel wat rechters naar het hof van beroep. Er zijn zes vacatures op een wettelijk kader van 28 rechters voor de acht afdelingen in Oost- en West-Vlaanderen. Dat speelt mee bij de verlenging van het mandaat van De Croock.

 

De nieuwe verlenging gebeurt ook tegen de achtergrond van twee klachten tegen de werkwijze van De Croock bij de afdeling Dendemonde van de Gentse ondernemingsrechtbank bij de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). Die klachten leidden tot een onderzoek door het Gentse parket-generaal, schreef De Tijd ruim een maand geleden.

 

De klachten draaien onder meer rond het beweerde favoritisme van De Croock, met name de afhandeling van faillissementen door een beperkt aantal curatoren, meestal dezelfden. Eerder was er ook een rechtszaak waarin de geldigheid van zijn mandaat als dienstdoend voorzitter aan bod kwam. Maar het Gentse hof van beroep tornde begin april niet aan die geldigheid.

 

Na het arrest

 

Het besluit over de verlenging van het mandaat van de magistraat dateert van 16 april. Dat is kort na het Gentse arrest. De Gentse ondernemingsrechtbank zegt in een reactie dat er, voor zover haar bekend, enkel sprake is van een klacht bij de HRJ die voor onderzoek werd doorgestuurd.

 

'Het bestaan van een klacht volstaat niet om een magistraat op non-actief te zetten. Het zou hoogst ongewoon zijn om een magistraat volledig op non-actief te zetten, enkel en alleen omwille van het bestaan van een klacht. De rechtbank heeft tot op vandaag noch vanwege de Hoge Raad voor de Justitie noch vanwege het parket-generaal, kennis gekregen van gegevens die een beslissing tot niet-verlenging in de gegeven omstandigheden zouden kunnen rechtvaardigen.'

 

In een reactie laat De Croock weten 'geen fouten' begaan te hebben. 'Zoals ik reeds stelde ben ik het slachtoffer van een georganiseerde lastercampagne die bepaalde personen via de pers voeren', aldus de magistraat.

 

Reacties