De Tijd : Vragen bij geldigheid Dendermondse vonnissen van 72-jarige magistraat

 


Guido De Croock tijdens een algemene vergadering van de Belgische voetbalbond in 2008. ©BELGA

Uit "De Tijd" van 21/02/2024

BERT BROENS 

Er is discussie over de geldigheid van tal van vonnissen van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde omdat vraagtekens worden geplaatst bij de aanstelling van de voorzitter van de rechtbank.

De magistraat in kwestie is de 72-jarige Guido De Croock, die zijn carrière begon in 1974. Hij was eerst advocaat aan de balie van Dendermonde, gespecialiseerd in faillissementsrecht. In 1990 werd hij rechter in de rechtbank van koophandel van Dendermonde, de vroegere benaming van de ondernemingsrechtbanken. Drie jaar later al, in 1993, werd hij voorzitter van dezelfde rechtbank.

De essentie

Er worden vraagtekens geplaatst bij de geldigheid van het mandaat van Guido De Croock als dienstdoend voorzitter van de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Dendermonde. De vraag is vooral of hij in die functie wel geldig kon besluiten om bij bedrijven in moeilijkheden een voorlopige bewindvoerder aan te stellen. In afwachting van een arrest over de kwestie oefent hij geen rechtsprekende bevoegdheden als dienstdoend voorzitter uit.

Volgens het Gerechtelijk Wetboek gaan magistraten van de rechterlijke orde in principe aan het einde van de maand van hun 67ste verjaardag met pensioen (behalve in het Hof van Cassatie). Op hun eigen verzoek kunnen ze hun ambt wel tot hun 70ste blijven uitoefenen als plaatsvervangend magistraat. En zelfs daarna kunnen ze plaatsvervanger blijven voor een periode van één jaar die viermaal verlengbaar is als de overheid die hen heeft aangewezen dat nuttig acht voor 'de behoeften van de dienst'.

Staatsblad

Voor De Croock viel de pensioendatum op 1 oktober 2018. Daarna bleef hij in functie, op basis van koninklijke besluiten en beschikkingen van de voorzitter van de ondernemingsrechtbank van Gent. Dendermonde is nu een afdeling van die rechtbank. De beslissingen werden telkens in het Staatsblad gepubliceerd. Zijn huidige mandaat loopt tot in september 2024, wanneer hij 73 jaar wordt, tenzij het opnieuw verlengd wordt.

De Croock is als plaatsvervangend magistraat dienstdoend voorzitter van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde. De vraag is alleen of dat kan. Justitie vindt van wel, getuige de publicaties in het Belgisch Staatsblad. Maar sommige juristen wijzen er op basis van hun interpretatie van het Gerechtelijk Wetboek op dat een korpschef van een rechtbank met meerdere afdelingen zich alleen mag laten vervangen als voorzitter van een afdeling - zoals Dendermonde er één is - door een magistraat en niet door een plaatsvervangend magistraat.

Hoge Raad

Die kwestie werd ook al aangekaart bij de Hoge Raad voor de Justitie, maar het is onduidelijk of de raad bezig is met een onderzoek naar de situatie in Dendermonde. In elk geval dringt de vraag zich op of de beslissingen van De Croock om bij bedrijven in moeilijkheden een voorlopige bewindvoerder aan te stellen wel geldig zijn. Het Wetboek Economisch Recht bepaalt immers dat het de voorzitter van de rechtbank is die hen aanstelt.

De voorlopige bewindvoerder kan dagvaarden in faillissement, waarop de rechtbanken de faillissementen kunnen uitspreken. Het is niet bekend hoeveel potentieel ongeldige aanstellingen van voorlopige bewindvoerders er aan De Croock gelinkt kunnen worden. In elk geval leiden zijn uitspraken vaak tot faillissementen. Enkele bekende faillissementen van de laatste jaren in Dendermonde zijn de telecomoperator Edpnet, het verdeelcentrum van reinigingsapparatuur Kärcher Van Mol en de voetbalclub Lokeren.

De Croock is ook een bekende naam in de sportwereld. Hij was vicevoorzitter van de voorloper van de Pro League, voorzitter van de niet langer bestaande Nationale Voetballiga (van tweedeklassers) en lid van het internationale sporttribunaal TAS. Hij maakt nog altijd deel uit van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

'Voorlopig geen rechtsprekende bevoegdheid als dienstdoend voorzitter'

Persmagistraat Floortje Buyssens van de ondernemingsrechtbank van Gent wijst er in een reactie op dat de discussie over de geldigheid van het mandaat van Guido De Croock is ontstaan in het voorjaar van 2023. Dat gebeurde in het kader van een rechtszaak in Dendermonde door een partij die ook een klacht indiende bij de Hoge Raad voor de Justitie. Details daarover wil de rechtbank niet kwijt, want de procedures lopen nog.

De rechtszaak leidde intussen tot een vonnis 'waarin werd geoordeeld dat de heer De Croock op grond van de bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek wel rechtsprekende taken als dienstdoend voorzitter mag uitoefenen', zegt Buyssens. 'Tegen dat vonnis werd hoger beroep aangetekend door dezelfde partij. De zaak is nu hangende voor het hof van beroep in Gent.' In afwachting van het arrest daar oefent De Croock in Dendermonde 'geen rechtsprekende bevoegdheden als dienstdoend voorzitter uit', zegt de persmagistraat. De Croock zelf wou geen commentaar kwijt.


Het verraderlijke is dat het slachtoffer enige tijd nodig heeft om te begrijpen waarmee hij te doen heeft.

Hij of zij  erkent die situatie, reageert er vaak niet op , of  agressief of angstig zodat de dader  zijn krachten zal verhogen zodat de gewilde:  dominantie – onderdanigheid wordt bereikt.

Psychologische betekenis. 

Dit richt schade aan , aan de geestelijk en spirituele gezondheid van het slachtoffer en kunnen bij hem of haar leiden tot langdurige of permanente persoonlijkheidsstoornissen, of post-traumatische stress-stoornis.


Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties