Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws over het onderzoek van het Parket-genraal in Gent;

 


                                      Het Laatste Nieuws


Het Gentse Parket-­generaal buigt zich over de werking van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde en haar dienstdoende voorzitter, de omstreden magistraat Guido De Croock. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van meerdere bronnen.

Bron: BELGA

Het onderzoek komt er na verscheidene klachten bij de Hoge Raad voor de Justitie over de afdeling Dendermonde van de Gentse ondernemingsrechtbank. Dat de Hoge Raad, die ­toeziet op het correct functioneren van de Belgische justitie, het parket-­generaal inschakelt, wijst erop dat het dossier voldoende zwaar weegt.

Enerzijds zouden de klachten slaan op de aanpak van De Croock om bedrijven in nood systematisch onder ambtshalve aangesteld voor­lopig bewind te plaatsen en vervolgens snel failliet te verklaren. Volgens de klagers komt dat neer op een herinvoering van het ambtshalve faillissement, dat werd afgeschaft om het initiatief eerder bij de schuldeisers te laten en meer ondernemingen te redden.

Anderzijds zouden klagers favoritisme van De Croock aan de kaak stellen. Daarbij zou hij volgens hen de afhandeling van faillissementen toewijzen aan een beperkt aantal curatoren, meestal dezelfden.

De Croock heeft het over “pure laster” in een reactie aan De Tijd. “Ik ben niet zinnens dat nog veel langer te dulden.”

Reacties