De Tijd : Parket-generaal onderzoekt werking ondernemingsrechtbank Dendermonde

Het Gentse parket-generaal buigt zich over de werking van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde en haar dienstdoende voorzitter, de omstreden magistraat Guido De Croock.

Bert Broens De Tijd 01/028/2024

Meerdere bronnen zeggen aan De Tijd dat het dossier bij het parket-generaal belandde na klachten bij de Hoge Raad voor de Justitie over de afdeling Dendermonde van de Gentse ondernemingsrechtbank. Het gebeurt niet vaak dat het parket-generaal tot zo’n onderzoek overgaat. Dat de Hoge Raad, die toeziet op het correct functioneren van de Belgische justitie, het parket-generaal inschakelt wijst er op dat het dossier voldoende zwaar weegt om er onderzoek naar te voeren. 

Het parket-generaal vormt het openbaar ministerie bij het hof van beroep, in dit geval dat van Gent. Het openbaar ministerie onderzoekt misdrijven. De Hoge Raad heeft zelf geen tucht- of strafrechtelijke bevoegdheid en mag dus niet zelf inbreuken van die aard onderzoeken, zegt administrateur Veerle Vertongen van de instantie, zonder dat ze informatie kwijt wil over dit specifieke dossier.

De klachten bij de Hoge Raad vallen volgens onze informatie grosso modo uiteen in twee delen. Het eerste deel slaat op het zogenaamde 'Systeem D': de beweerde aanpak van De Croock om bedrijven in nood systematisch onder ambtshalve aangesteld voorlopig bewind te plaatsen en vervolgens snel failliet te verklaren. Dat is volgens de klagers een herinvoering van het door de wetgever afgeschafte ambtshalve faillissement. 

Die afschaffing had tot doel het initiatief eerder bij de schuldeisers te laten en meer ondernemingen te redden. Maar in Dendermonde blijken het aantal aanstellingen van een voorlopige bewindvoerder en de daaruit voortvloeiende faillissementen de laatste jaren te pieken en veel hoger uit te komen dan bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen. Het is dus de vraag of er niet firma's ten onrechte failliet gingen, met alle gevolgen vandien. 

Enkele bekende faillissementen van de laatste jaren in Dendermonde zijn buiten de telecomoperator Edpnetbijvoorbeeld het verdeelcentrum van reinigingsapparatuur Kärcher Van Mol, de voetbalclub Lokeren en E5 Mode. 

In het tweede deel van de klachten tillen de klagers vooral zwaar aan wat ze het favoritisme van De Croock noemen. Daarbij wijst hij volgens hen de afhandeling van faillissementen toe aan een beperkt aantal curatoren, meestal dezelfden. België telt zo'n 1.300 curatoren. Samen waren ze in de periode 2019-2024 (tot 20 maart) goed voor bijna 57.500 dossiers. Het werkelijke aantal ligt lager omdat complexere dossiers door meerdere curatoren worden afgehandeld. Het cijfer komt overeen met gemiddeld circa 44 dossiers per curator in de genoemde periode.

Sommigen wijken daar echter sterk vanaf. Gegevens uit databanken die De Tijd kon inkijken leren dat curator M. P., die bij degenen met opdrachten van De Croock de kroon spant, voor de genoemde periode aan 265 dossiers komt. In Vlaanderen is er geen enkele curator en in heel het land zijn er maar twee die aan een hoger aantal faillissementen geraken. 

Experts zeggen dat het heel moeilijk is om conclusies te trekken uit dergelijke gegevens. Maar dat neemt niet weg dat, naast de klagers, men zich in de juridische wereld heel wat vragen stelt bij de hoeveelheid dossiers van M. P. en de nauwe banden tussen de bewuste curator en De Croock. Tot een eind buiten het gebied van de Gentse ondernemingsrechtbank, zo blijkt uit contacten van De Tijd met meerdere bronnen. 

Sommigen hebben een genuanceerde mening en wijzen er bijvoorbeeld op dat bij alle rechtbanken bepaalde curatoren meer vertrouwen genieten dan anderen en zo bevoordeeld lijken. Anderen zijn ervan overtuigd dat er in Dendermonde sprake is van een ontsporing. Ze voeren aan dat onder meer M. P. er vooral lucratieve dossiers toegewezen krijgt. Het inkomen van een curator wordt bepaald door de omvang van het te verkopen actief. 'Nooit een klacht gehad'

M. P. zegt in een reactie in een hele carrière van 40 jaar als curator nooit enige klacht te hebben gekregen over de kwaliteit van het geleverde werk. 'Er is ook nooit enige aansprakelijkheidsvordering tegen mij ingesteld.' P. noemt het onder meer 'heel kwetsend en tergend' om na zo lang 'keihard gewerkt te hebben' afgeschilderd te worden als iemand die dossiers toegewezen krijgt wegens persoonlijke banden met een magistraat en niet wegens vakbekwaamheid.

De curator wijst er ook op dat een faillissement nooit wordt toegekend door één, maar door drie rechters. P. zegt voorts dat het genoemde cijfer van 265 dossiers 'overdreven' is omdat de curator ook wordt benoemd in Brussel en Bergen. Bovendien zijn 'zeker de helft' van de toegewezen dossiers pro Deo, met een vaste vergoeding. P. zegt ook vertrouwen te hebben in de goede afloop van het onderzoek.

De Croock reageert dat 'bepaalde personen op een georganiseerde wijze pure laster over mij  blijven verspreiden'. 'Ik ben niet zinnens dit nog veel langer te dulden.' De klagende partijen verkozen geen commentaar te geven.

De klachten bij de Hoge Raad voor de Justitie komen van verschillende personen. Eind vorig jaar raakte al bekend dat er een formele klacht was van ondernemer Philip Deutz uit Sint-Niklaas en een van zijn advocaten. Deutz zag zijn telecombedrijf Edpnet failliet verklaard worden in Dendermonde. Ook de meeste van zijn andere bedrijven gingen over de kop. Zelf ging hij eveneens failliet. Volgens onze informatie kwam daar intussen een tweede klacht bij die eveneens gekoppeld is aan een beslissing van De Croock over een omgevallen bedrijf.

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties