VRT NWS : Het Gentse parket-generaal is een onderzoek gestart naar de werking van de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Dendermonde.

 

De Hoge Raad voor de Justitie ontving klachten over de werking van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde.

Het Gentse parket-generaal is een onderzoek gestart naar de werking van de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Dendermonde. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd aan onze redactie. Het parket doet dat nadat er klachten binnenliepen bij de Hoge Raad voor de Justitie over de werking van de rechtbank en haar voorzitter.

Philip Heymans, Jonas Gilliams

De ondernemingsrechtbank is bevoegd voor het behandelen van rechtszaken tussen ondernemingen en ook voor het afhandelen van faillissementsprocedures. Tijdens zo een faillissementsprocedure moet de rechtbank een curator aanstellen. Dat is een advocaat die instaat voor het beheer van het vermogen van de onderneming die in de problemen zit (zie kader hieronder).

De Hoge Raad voor de Justitie, die toeziet op een correcte werking van alle hoven en rechtbanken, heeft klachten binnengekregen over de werking van de ondernemingsrechtbank in Dendermonde tijdens faillissementsprocedures. Omdat de Raad zelf niet bevoegd is om een onderzoek te starten, heeft hij aan het parket-generaal van Gent (het Openbaar Ministerie bij het hof van beroep) gevraagd om dat te doen.

Tweevoudige klacht

De klachten die bij de Raad binnenkwamen, kunnen samengevat worden in twee blokken.

Ten eerste wordt de aanpak van de voorzitter van de rechtbank in vraag gesteld. Faillissementen worden in principe aangevraagd door het bedrijf zelf, de schuldeisers of door het Openbaar Ministerie (OM). Er bestaat echter ook een andere manier, namelijk door het aanstellen van een voorlopig bewindvoerder. Dat is een advocaat die 3 weken lang het bewind van een bedrijf in moeilijkheden overneemt en dan verslag uitbrengt. Die advocaat kan daarna ook vragen om het bedrijf failliet te verklaren.

De ondernemingsrechtbank in Dendermonde maakt vaak gebruik van die laatste methode. Volgens de klagers kan dat niet: sinds een wetswijziging is het de bedoeling dat een faillissement er vooral komt op vraag van schuldeisers, het bedrijf zelf of het OM. De klagers vinden dat de voorzitter in Dendermonde dat systeem omzeilt. Dat zou er ook toe leiden dat er soms onnodige faillissementen worden uitgesproken.

Voorstanders van het systeem zeggen dan weer dat een voorlopige bewindvoerder net kan voorkomen dat de schuldenberg te hoog oploopt bij bedrijven die uiteindelijk sowieso failliet zouden gaan.

Hoe werkt een faillissementsprocedure in België?

In België kan een bedrijf niet zomaar failliet verklaard worden.

Als een onderming in moeilijkheden komt, kan zij bij de rechtbank een zogenaamde "gerechtelijke reorganisatie" aanvragen. Op die manier kan zij, onder toezicht van een rechter, proberen (een deel van) de activiteiten verder te zetten of weer op gang te krijgen. De onderneming krijgt in dat geval ook een opschortingsperiode toegekend, waarin er geen beslag gelegd kan worden op haar goederen en waarin er naar een akkoord gezocht kan worden met de schuldeisers ('reorganisatieplan').

Pas als de onderneming "op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen" kan de rechtbank een faillissementsvonnis uitspreken. Het beheer van het vermogen wordt in dat geval toevertrouwd aan een curator. De bestuurders van de onderneming verliezen vanaf dan het recht om zelf nog goederen te kopen of te verkopen.

De curator probeert zoveel mogelijk van de activa in geld om te zetten en zoveel mogelijk schuldeisers uit te betalen. Sommige bevoorrechte schuldeisers, bijvoorbeeld hypotheekhouders, krijgen daarbij voorrang. Ook het salaris van de curator zelf wordt met die gelden betaald.

Het tweede deel van de klachten draait rond de verdeling van de zaken onder de curatoren. Zo zouden bepaalde curatoren volgens de klagers meer dossiers toegewezen krijgen, en ook vaker complexe en interessantere zaken mogen behandelen. 

Hof van beroep veegde eerder al klachten van tafel

De voorzitter van de ondernemingsrechtbank werd eerder dit jaar al eens onder de loep genomen tijdens de faillissementsprocedures rond de bedrijven van Philip Deutz, de oprichter van telecomoperator Edpnet (intussen overgenomen door Citymesh). In die procedures werd vooral het mandaat van de voorzitter in vraag gesteld. Volgens de advocaten van Deutz was de aanstelling van de voorzitter onwettig en was hij niet bevoegd om vonnissen uit te spreken.

Het hof van beroep van Gent volgde die redenering toen niet en besliste in april dat er met de aanstelling en de bevoegdheid van de voorzitter geen problemen waren.

Het lijkt erop dat minstens een deel van de klachten die bij de Hoge Raad binnenkwamen in het verlengde ligt van die procedures.

Pure laster volgens voorzittter, UNIZO vraagt snel en transparant onderzoek

De voorzitter van de ondernemingsrechtbank reageerde zelf in De Tijd al over het onderzoek dat tegen hem loopt. Hij spreekt van een georganiseerde lastercampagne tegen zijn persoon: 'Ik ben niet zinnens dat nog veel langer te dulden.'

Ook UNIZO, de ondernemersorganisatie, reageerde op het onderzoek. "Faillissementen hebben verstrekkende gevolgen voor de betrokken ondernemers, hun werknemers en hun gezinnen." Volgens UNIZO moeten ondernemers er daarom op kunnen vertrouwen dat de rechterlijke macht hen rechtvaardig behandelt en dat ze een eerlijke kans krijgen, zeker in periodes van economische moeilijkheden.

UNIZO vraagt dan ook om een grondig en transparant onderzoek. "Als de beweringen kloppen, dan is er sprake van misbruik van macht en een ernstige inbreuk op het vertrouwen dat ondernemers in de rechterlijke macht moeten hebben. De geleden schade voor de betrokken ondernemers is dan niet te overzien. Het is in het belang van de ondernemers én de geloofwaardigheid van ons rechtssysteem om hier snel opheldering in te brengen."



Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties