België moet politieke integriteit versterken, zegt Europa. Daarnaast blijft de efficiëntie van het gerechtelijk apparaat een zorgenkind.

 

België zou meer inspanningen moeten leveren om de integriteit van het politieke bestel te versterken, bijvoorbeeld over cadeaus en voordelen voor parlementsleden. Dat heeft de Europese Commissie aanbevolen in haar jaarlijkse rapport over de rechtsstaat in de lidstaten.

De Commissie had die adviezen vorig jaar al meegegeven, maar ze moet nu vaststellen dat er op dat vlak in België geen vooruitgang is geboekt. De Commissie blijft bijvoorbeeld op haar honger zitten wat de aanpak van draaideurpolitiek betreft. Zo zijn er nog steeds "geen duidelijke of bindende regels over afkoelingsperiodes of overgangsbeperkingen voor ministers, hun personeel of parlementsleden, wat hun doeltreffendheid beperkt".

Een ander manco is het uitblijven van "duidelijke of consistente regels over cadeaus en voordelen voor parlementsleden". Daarnaast blijft de efficiëntie van het gerechtelijk apparaat een zorgenkind. De Commissie spoort België opnieuw aan om de duur van procedures in te korten. Ze erkent wel dat er inspanningen zijn gebeurd om de structurele tekorten aan mensen en middelen bij justitie aan te pakken, maar er blijft nog een hele weg af te leggen. Het justitiebudget bleef onder het Europese gemiddelde, net als bijvoorbeeld het aantal rechters per 100.000 inwoners.

De Commissie publiceert sinds 2020 jaarlijks een rapport over de stand van de rechtsstaat in de lidstaten, met aandacht voor cruciale democratische pijlers als de onafhankelijkheid van het gerecht, de strijd tegen corruptie en mediapluralisme. Op basis van het rapport wil ze preventief optreden en de dialoog met lidstaten aangaan, eerder dan meteen inbreukprocedures te openen. Dat werkt, claimt de Commissie. Zo zijn de lidstaten met 68 procent van de aanbevelingen van vorig jaar ook aan de slag gegaan. (Belga)


Kunstenaar zoekt belegger voor aankoop van zijn huis>>

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>


Reacties