Politici hoeven geen angst te hebben als ze verbeteringen wensen op het gerecht.



MEMORANDUM VOOR DE FORMATEUR VAN DE TOEKOMSTIGE FEDERALE REGERING GOEDGEKEURD DOOR DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE OP 19.06.2024

VOORSTELLING VAN DE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

1.1 GESCHIEDENIS

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) is opgericht in de nasleep van de Witte Mars. Regering en parlement hadden zich rekenschap gegeven van de ernstige vertrouwensbreuk tussen burger, politie en justitiële overheid. De beleidsmakers beperkten zich niet tot de oprichting van een 'Hoge Raad voor de Magistratuur' - een concept met corporatistische bijklank - maar beslisten tot de oprichting van een Hoge Raad voor de Justitie, waarin ook leden van de burgerlijke samenleving zetelen.

1.2 ONAFHANKELIJKHEID De HRJ is verankerd in de Grondwet, autonoom in zijn werking en in het nemen van initiatieven. De HRJ functioneert in volle onafhankelijkheid van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.


1.3 TAKEN

De Hoge Raad voor de Justitie helpt de Belgische justitie beter te functioneren via zijn drie kerntaken:

• Selectie en benoeming van magistraten: de HRJ organiseert de examens voor de magistratuur en draagt magistraten voor ter benoeming door de minister van Justitie.

• Externe controle: de HRJ voert externe controle uit op de werking van de rechterlijke orde, via audits, bijzondere onderzoeken en de behandeling van klachten over die werking.

• Advies: de HRJ geeft op eigen initiatief of op verzoek van de minister van Justitie of het Parlement adviezen ter verbetering van de werking van justitie, ten behoeve van de burger.

1.4 SAMENSTELLING De Hoge Raad voor de Justitie telt 44 leden die een mandaat van 4 jaar uitoefenen. Dankzij de linguïstische en socio-professionele pariteit kan de Hoge Raad voor de Justitie terecht een democratisch forum worden genoemd, waar alle meningen over het rechterlijke ambt tot uitdrukking komen.

In dit memorandum, dat bestemd is voor de (toekomstige) beleidsmakers, formuleert de HRJ 22 aanbevelingen die het vertrouwen van de burger en de werking van Justitie kunnen verbeteren. De HRJ stelt ook hervormingspistes voor zijn eigen werking en opdrachten voor. Sommige van die voorstellen heeft de HRJ reeds geformuleerd in adviezen, verslagen en aanbevelingen. Andere voorstellen zijn nieuw.

Verder lezen in dit Memorandum >>


Volgend advies uit dit Memorandum geeft heel duidelijk aan, dat de politici zeker wel verzoeken kunnen richten aan de Hoge Raad voor de Justitie. Opmerkingen zoals we kunnen niets doen omdat het het gerecht betreft, zijn zeker niet juist!!

De Hoge Raad voor de Justitie treedt op zoals het Comité P voor de politie. HRJ is dus werkzaam als het Comité J(ustitie).

Advies: de HRJ geeft op eigen initiatief of op verzoek van de minister van Justitie of het Parlement adviezen ter verbetering van de werking van justitie, ten behoeve van de burger.

Waarom wordt er door de politici niets gedaan en laten ze het gerecht maar doen??

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>



Reacties