De Tijd : Oprichter telecombedrijf Edpnet speelt ook laatste firma kwijt

Oprichter telecombedrijf Edpnet speelt ook laatste firma kwijt


BERT BROENS

21/06/2024 om 11:00


Het telecombedrijf Citymesh, dat TelcoTech in handen krijgt, wordt geleid door CEO Mitch De Geest.

Philip Deutz, de oprichter van het verkochte telecombedrijf Edpnet, verliest met TelcoTech ook zijn laatste onderneming. De activa van TelcoTech belanden eveneens bij de telecomgroep Citymesh.

Na een tussenstap bij Proximus werd Cegeka-telecomdochter Citymesh eind vorig jaar verrassend de nieuwe eigenaar van de telecomaanbieder Edpnet uit Sint-Niklaas. Dat was een van de laatste onafhankelijke telecomoperatoren in ons land. Het bedrijf, dat mobiele telefonie en internet aan bedrijven aanbiedt, was in de financiële problemen geraakt nadat zijn bankier KBC de kredieten opgezegd had.

Dat zette een hele kettingreactie in gang, waardoor een hele reeks firma's van Deutz, ook in de luchtvaart en het vastgoed, over de kop gingen. Hij werd tevens persoonlijk failliet verklaard. TelcoTech uit Opwijk, het installatiebedrijf dat aan de slag is voor Edpnet, was wel nog actief. Onder toezicht van de ondernemingsrechtbank van Brussel zijn de activa ervan nu ook verkocht aan Citymesh. Dat zeggen meerdere bronnen. Het grootste deel van de 16 werknemers ging mee over.

Verweer

Deutz heeft al met meerdere juridische procedures geprobeerd TelcoTech te behouden, maaris daar niet in geslaagd. Er loopt nu nog een beroepsprocedure voor het hof van beroep van Brussel. Maar volgens een bron bij het dossier heeft het verweer geen rechtsgrond of bewijskracht. 'Het is enkel maar de bedoeling om de zaken te bemoeilijken. Alles in het dossier gebeurde conform beslissingen van de rechtbank.'

Deutz en zijn ouders voeren aan dat ze het slachtoffer werden van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde, die tal van zijn bedrijven failliet verklaarde. Ze viseren vooral de omstreden 72-jarige Dendermondse magistraat Guido De Croock, wiens uitspraken vaak leiden tot faillissementen van bedrijven in moeilijkheden, volgens zijn critici niet altijd terecht. Er waren ook vragen over de geldigheid van zijn mandaat.

Hoge Raad

Het Gentse hof van beroep besloot in het voorjaar echter dat De Croock wel degelijk rechtsgeldig zijn mandaat uitoefent. Het zag geen reden om te tornen aan zijn beslissingen. De zaak moet wel nog worden beslecht door het Hof van Cassatie. Er lopen ook nog klachten bij de Hoge Raad voor de Justitie rond de gang van zaken in Dendermonde. De juiste status van het dossier bij de Hoge Raad is onbekend.

De faillissementen van Deutz' bedrijven hebben ook tot gevolg dat zijn bejaarde ouders hun huis, eigendom van de failliete vastgoedvennootschap Clancy, moeten verlaten. Tegen Philip Deutz loopt een strafonderzoek na meerdere strafklachten. Het parket van Gent zei eerder na te gaan of er misdrijven begaan zijn bij het leiden van zijn ondernemingen. Er zijn ook strafklachten tegen zijn ouders. De familie weerlegt de beschuldigingen.

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>


Reacties