Hoe goed werkt justitie in België. Voorbeeld (2)

 




Alle internationale teksten zijn het erover eens dat de strikte ethische standaarden voor magistraten verantwoord worden door hun uitzonderlijke opdracht en de onpartijdigheid die dit vraagt. “De deontologische normen zijn een uitdrukking van de waarden van het beroep, binnen de verwachtingen van het publiek en in ruil voor de toegekende macht”. 

 In ruil voor de aan de rechter toevertrouwde uitzonderlijke opdracht om recht te doen over zijn medeburgers heeft de rechtzoekende in een rechtstaat het recht om van de magistraat te verwachten dat hij in alle omstandigheden een betrouwbaar gedrag aanneemt en dat hij geen zweem van partijdigheid in het leven roept. 

De rechtsonderhorige moet erop kunnen vertrouwen dat met welke magistraat hij ook wordt geconfronteerd, deze in principe dezelfde garanties van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit biedt als de anderen en zich zal laten leiden door dezelfde gedragsregels. 

De zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde (is voor het leven benoemd!) zetelt al enkele tiental jaren in faillissementszaken. Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde staat gekend om zijn streng faillissementsbeleid. Tot 1997 hanteerde deze Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde er het ambtshalve faillissement, wat inhoudt dat de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde een onderneming failliet kon verklaren zonder aangifte door de gefailleerde en zonder vordering van een schuldeiser of de procureur des Konings. Omdat de wetgever dit initiatiefrecht aan de rechter wou ontnemen, werd het ambtshalve faillissement afgeschaft in 1997. 

Hierop heeft zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde zijn eigen systeem ontwikkeld dat een ambtshalve faillissement inhoudt in drie stappen:

In de eerste stap benoemt zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter"(een plaatsvervangend magistraat)  van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde ambtshalve een voorlopige bewindvoerder, welke voorlopige bewindvoerder in de tweede stap bijna altijd overgaat tot dagvaarding in faillissement, waarbij de zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde oordeelt over het faillissement en vervolgens de curatoren aanstelt en controleert. Hierbij dient te worden opgemerkt dat een voorlopige bewindvoerder XX.32 die wordt aangesteld op verzoek van een partij of de procureur NIET kan dagvaarden in faillissement, en een voorlopige bewindvoerder XX.32 die ambtshalve wordt aangesteld WEL kan dagvaarden in faillissement. 

Er bestaat trouwens een alternatief systeem waarbij zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde het verzoek tot opening van een procedure tot gerechtelijke reorganisatie toekent met een korte opschortingsperiode (kort, omdat steeds de verlenging kan worden gevraagd), waarna hij de verlenging weigert en failliet verklaart. Naar de visie van zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde zou hiertegen geen hoger beroep openstaan. 

Dit is een systematische omzeiling van de wet en de uitdrukkelijke wil van de wetgever.

 Hierbij heeft zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde een beperkte ‘pool’ aan favoriete voorlopige bewindvoerders en curatoren rond zich verzameld die aangesteld worden in lucratieve faillissementen en meedraaien in dat systeem. De meeste curatoren uit deze "pool" zijn volgens hun eigen balans al miljonair.

Wat is de tegenprestatie die de zogenaamde huidige "dienstdoend voorzitter" (een plaatsvervangend magistraat) van de Ondernemingsrechtbank Gent, afdeling Dendermonde aan deze curatoren vraagt?

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties