De Tijd : Zakenman Philip Deutz stelde vragen bij de geldigheid van de beslissingen van rechter Guido De Croock, maar het hof van beroep veegt de twijfel van tafel.

 


Zakenman Philip Deutz stelde vragen bij de geldigheid van de beslissingen van rechter Guido De Croock, maar het hof van beroep veegt de twijfel van tafel. 

Bert Broens De Tijd 09/04/2024

Er stelt zich geen probleem met het mandaat van de omstreden Dendermondse magistraat Guido De Croock, ook al is hij al 72. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist.

De uitspraak van het hof, van deze week, kadert in de vele procedures rond de firma's van Philip Deutz. Zo goed als al de bedrijven van Deutz - de oprichter van telecomoperator Edpnet - werden failliet verklaard, net als hijzelf. Edpnet is intussen beland bij Citymesh, de telecomdochter van IT-groep Cegeka. De ondernemingsrechtbank van Gent (afdeling Dendermonde) had beslist om hem failliet te verklaren en voorlopig bewindvoerders aan te stellen. Dat vocht Deutz aan voor het Gentse hof van beroep.

Zijn advocaten viseerden daarbij ook de 72-jarige Dendermondse magistraat Guido De Croock, de dienstdoende voorzitter van de ondernemingsrechtbank. Gezien zijn ouderdom - hij is al een eind voorbij de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar - oefent hij die functie uit als plaatsvervangend magistraat.

Leeftijd

Justitie ziet daar geen graten in, maar de advocaten van Deutz argumenteerden op basis van hun interpretatie van het Gerechtelijk Wetboek dat een voorzitter van een rechtbank - zoals de ondernemingsrechtbank van Gent - zich voor de aanstelling van een bewindvoerder enkel kan laten vervangen in een afdeling zoals Dendermonde door een magistraat die nog geen 67 jaar is. Ze stellen bovendien dat een vervanging enkel mag door een magistraat en niet door een plaatsvervangend magistraat.

Dat zette meteen tal van beslissingen van De Croock van de voorbije jaren over allerlei bedrijven in de regio Dendermonde op de helling. Maar het hof van beroep van Gent veegt nu de argumenten van Deutz' raadslieden van tafel. Volgens het hof is er geen schending van het Gerechtelijk Wetboek en was De Croock wel degelijk bevoegd om te beslissen.

Niet monddood

Het hof bekrachtigde ook, zo goed als over de hele lijn, de eerdere uitspraken van Dendermonde over Deutz. Het oordeelde voorts dat zijn recht op een eerlijk proces niet werd geschonden. Zijn recht op tegenspraak werd gerespecteerd. 'Ook financieel werd hij niet 'monddood' gemaakt', aldus het hof.

Daarmee is de kous niet af. De raadslieden van Deutz bevestigen dat ze waarschijnlijk naar het Hof van Cassatie gaan. Bovendien belandde de Dendermondse kwestie ook al bij de Hoge Raad voor de Justitie. Volgens het hof van beroep blijkt 'nergens dat deze klacht (bij de Hoge Raad, red.) nog steeds aanhangig zou zijn'. Maar volgens onze informatie loopt er wel degelijk nog een onderzoek.


Het verraderlijke is dat het slachtoffer enige tijd nodig heeft om te begrijpen waarmee hij te doen heeft.

Hij of zij  erkent die situatie, reageert er vaak niet op , of  agressief of angstig zodat de dader  zijn krachten zal verhogen zodat de gewilde:  dominantie – onderdanigheid wordt bereikt.

Psychologische betekenis. 

Dit richt schade aan , aan de geestelijk en spirituele gezondheid van het slachtoffer en kunnen bij hem of haar leiden tot langdurige of permanente persoonlijkheidsstoornissen, of post-traumatische stress-stoornis.


Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>


Reacties