De Tijd : Het gerecht in Dendermonde heeft beslag gelegd op het geld dat de telecomgroep Proximus in het voorjaar op tafel legde voor de overname van zijn sectorgenoot Edpnet.

 

Het gerecht in Dendermonde heeft beslag gelegd op het geld dat de telecomgroep Proximus in het voorjaar op tafel legde voor de overname van zijn sectorgenoot Edpnet.

06 december 2023 18:55

Bert Broens

Edpnet, op een gegeven moment een van de belangrijkste concurrenten van de gevestigde waarden Proximus, Telenet en Orange Belgium, belandde een maand geleden bij Citymesh, dat zich samen met het Roemeense Digi profileert als de vierde grote telecomspeler in ons land. De verkoper was Proximus dat Edpnet in het v oorjaar inlijfde tijdens een verkoopprocedure onder toezicht van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde.

De essentie

De 20,7 miljoen euro die Proximus voor sectorgenoot Edpnet betaalde, zit vast. Het gerecht in Dendermonde heeft beslag gelegd op het geld.  Die ongewone stap heeft te maken met het strafonderzoek tegen de oprichter van Edpnet. Daardoor bestaat de kans dat het geld niet kan gaan naar de oprichter of de schuldeisers van Edpnet. Proximus bood 20,7fi miljoen euro voor zijn kleinere rivaal, inclusief de overname van klantenvorderingen en leveranciersschulden. Het geld belandde op een geblokkeerde rekening in afwachting van het definitief worden van de verkoop. Daar stond het in oktober nog. Toen vocht Citymesh de deal met Proximus nog aan voor het hof van beroep van Gent.

Onderzoeksrechter

Ondanks het akkoord tussen Citymesh en Proximus en het laten vallen door Citymesh van zijn beroepsprocedure kwam het geld niet vrij. Meerdere bronnen zeggen dat de onderzoeksrechter in Dendermonde er in oktober strafrechtelijk beslag op heeft gelegd. Dat heeft te maken met het strafonderzoek tegen Edpnet-oprichter Philip Deutz na vijf strafklachten tegen hem, onder meer van de bank KBC als belangrijkste financier van zijn bedrijven. Het beslag staat helemaal los van de overname door Citymesh.

Het geld voor de overname is in principe voor Deutz. Maar het is de vraag of er door het beslag en door de vele vorderingen op Edpnet nog iets zal overblijven. Deutz en zijn familie worden financieel uitgekleed. Deutz is nu aangewezen op OCMW-steun. De man, die zich borg stelde voor de schulden, werd net als veel van zijn bedrijven failliet verklaard. Hij vecht zijn persoonlijke faillissement wel aan.

Zakenjet

Het is maar een van de vele rechtszaken in wat een complex juridisch kluwen is geworden rond Edpnet en Deutz' andere bedrijven in de vastgoed- en de luchtvaartsector. Het gerecht heeft ook beslag gelegd op een zakenjet Phenom 300 van fabrikant Embraer. Die is al verkocht. Deutz en zijn familie klagen aan dat ze ten onrechte geviseerd worden en dat alles begon met het opzeggen door KBC van de kredieten aan de bedrijven. Volgens hen gebeurde dat onrechtmatig. Ze hebben een klacht ingediend bij de Hoge Raad voor de Justitie tegen de werking van justitie in Dendermonde. Deutz zegt in een reactie dat hij de beschuldigingen in de strafklachten 'absoluut ontkent'.

'Andere visie'

‘Ik heb in dit dossier zaken gezien en gehoord die ik in mijn carrière nog niet ben tegengekomen’, zegt een doorgewinterde curator over de juridische afwikkeling van de problemen. Anderen houden er een andere mening op na. 'Ik denk dat een bank als KBC niet zomaar kredieten opzegt', zegt een betrokkene. 'Net zoals een onderzoeksrechter niet zomaar beslag legt op 20 miljoen euro. Maar Deutz heeft blijkbaar een andere visie op de feiten.'

Het parket van Oost-Vlaanderen laat weten geen commentaar te kunnen geven wegens het geheim van het onderzoek. Het zei eerder na te gaan of er misdrijven begaan zijn bij het leiden van de ondernemingen. De gerechtsmandataris die het vroegere Edpnet, dat losstaat van het bedrijf dat nu bij Citymesh zit, beheert en de advocaten van Deutz wilden geen reactie kwijt. Ook Proximus verkiest niet te reageren.

Bron: De Tijd


Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties