De Tijd : KBC gedagvaard in dossier rond oprichter telecomoperator Edpnet

 

BERT BROENS
13 november 2023 10:52

Het dossier rond de telecomoperator Edpnet en zijn oprichter is een juridisch kluwen geworden met tal van rechtszaken. Ook de bank KBC speelt daarin een rol.

Edpnet veranderde een week geleden verrassend opnieuw van eigenaar. Proximus, dat de telecomoperator  begin dit jaar in handen had gekregen, verkocht Edpnet aan
 concurrent City mesh. Die had de toewijzing aan Proximus door de ondernemingsrechtbank van Dendermonde aangevochten bij het hof van beroep
van Gent. Onder meer de Belgische Mededingingsautoriteit mengde zich in het dossier.
 
Edpnet uit Sint-Niklaas werd opgericht door Philip Deutz. Die was als ondernemer ook actief in de luchtvaartsector en in vastgoed, met alles samen ruim 20 vennootschappen in meerdere landen. De voorbije maanden werden naast Edpnet ook andere van Deutz' bedrijven failliet verklaard of onder het toezicht of de begeleiding geplaatst van voorlopig bewindvoerders of gerechtsmandatarissen. Meestal na uitspraken van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde.

Strafonderzoek

Deutz werd recent bovendien persoonlijk failliet verklaard door dezelfde rechtbank. Daarnaast loopt er een strafonderzoek naar hem, bevestigt het Gentse parket. 'Daarbij wordt onderzocht of misdrijven zijn begaan in het kader van de bedrijfsvoering van de ondernemingen waarvan hij bestuurder/aandeelhouder is', aldus het parket. Het onderzoek kwam er na strafklachten van onder meer de curatoren van de bedrijven en financier KBC.

Deutz verweert zich echter. Hij ontkent de tenlasteleggingen en vecht ook zijn persoonlijk faillissement aan bij het hof van beroep van Gent. Bij de Hoge Raad voor de Justitie werd een klacht ingediend tegen de werkwijze van de ondernemingsrechtbank van Dendermonde.

Het zijn maar enkele van de vele juridische procedures in het hele dossier. Ook KBC is betrokken partij. De bank leende miljoenen euro's aan Edpnet en Clancy, een
patrimoniumvennootschap van Deutz, maar ze e de kredieten vorig jaar onverwacht stop. Dat was de rechtstreekse aanleiding voor de ondergang van een aantal bedrijven van de ondernemer.

Mensenhandel

Deutz heeft KBC gedagvaard voor de ondernemingsrechtbank van Brussel, vernam De Tijd. Hij voert aan dat de bank de kredieten foutief opzegde. Formeel zou dat gebeurd zijn wegens misbruik van een incassosysteem en enkele andere onregelmatigheden, maar Deutz voert aan dat de werkelijke reden een strafonderzoek naar en de strafrechtelijke veroordeling van een belangrijk personeelslid van Edpnet wegens mensenhandel was. Deutz ontkent iedere betrokkenheid bij de beweerde onregelmatigheden.
 
Voor de ondernemingsrechtbank van Dendermonde voert KBC op zijn beurt een procedure tegen de borgstellers voor de bankleningen. Mogelijk wordt die zaak samengevoegd met die in Brussel. De advocaat van Deutz wou geen commentaar kwijt, net als KBC. 'We geven geen commentaar op eventuele individuele relaties met cliënten en in de regel ook niet op rechtszaken', aldus de bank.

Als u dit artikel gelezen hebt, kunt u altijd onze petitie ondertekenen>>

Reacties